Jaunumi

Apmēram 2000 bērnu un jauniešu no visas Latvijas piedalījās Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) izglītības inovācijas projektu konkursa atbalstītajās darbnīcās un nometnēs. Tajās viņi attīstīja talantus, radošumu un inovatīvu domāšanu mācību procesā, īpaši fizikā, ķīmijā, bioloģijā, matemātikā un informāciju tehnoloģijās.

52 pasākumos, kas notika no 2011.gada septembra līdz novembra vidum, piedalījās bērni un jaunieši no Liepājas, Siguldas, Jelgavas, Valmieras, Smiltenes, Alūksnes, Rīgas, Rēzeknes un daudzām citām Latvijas pilsētām. Viņi uzzināja, kas ir līderi un komandas darbs, veidoja digitālos portfolio, video intervijas, īsfilmas un radio hitus, apguva laikmetīgās dejas, sagatavoja muzikāli dramatiskas izrādes, izmēģināja netradicionālas metodes, kas vēstures, matemātikas un dabaszinību apguvi padara par aizraujošu nodarbi.

„Īstenotie projekti parādīja, cik radoši un idejām bagāti ir izglītībā strādājošie un cik atvērti visam jaunajam ir bērni un jaunieši visos Latvijas novados. Viņi vēlas izmēģināt jaunas lietas, dalīties ar savām prasmēm un apgūt jaunas iemaņas,” pauž VIAA Starptautiskās sadarbības programmu nodaļas vadītāja Irīna Stoļarova.

Darbnīcas un nometnes rīkoja biedrības, fondi, nodibinājumi, izglītības pārvaldes, pilsētu domes, skolas, komercsabiedrības, bērnu un jauniešu interešu izglītības centri, tautskolas un kompetenču attīstības centri. Vairāk par 100 dalībniekiem pulcēja mākslas izglītības centra „Trīs krāsas" projekts „Sagatavošanās veiksmīgai karjerai - semināri un radošas darbnīcas mākslas un mūzikas vidusskolu audzēkņiem", Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes projekts „No kvanta līdz teātrim, no teātra līdz kvantam" un Limbažu novada pašvaldības Lādezera pamatskolas projekts „Augšanas pieredze - mūzikas, mākslas, folkloras, dejas un teātra sastapšanās izrādē „Sprīdīša pasaka””.

Konkursā VIAA saņēma 342 projektu iesniegumus, no kuriem 136 851 latu finansējumu ieguva 52 projekti. Sākotnēji konkursam bija piešķirts 67 790 latu liels finansējums, taču, ņemot vērā lielo interesi un projektu iesniegumu skaitu, VIAA pārdalīja pieejamos līdzekļus un konkursam papildus piešķīra 69 061 latu, tādējādi atbalstot divreiz vairāk projektu. Viena projekta maksimālais finansējuma apjoms bija 3000 latu.

VIAA administrē izglītības inovācijas projektus un nākamo projektu konkursu rīkos 2012.gada 1.ceturksnī.