Erasmus+ SkillsLatvia
vizuālais attēls ar lielu uzrakstu European Year of Skills 2023

Eiropas Komisija (EK) 2023. gadu pasludinājusi par Eiropas Prasmju gadu, lai veicinātu konkurētspēju, līdzdalību un talantu attīstību. Tajā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu, dalībvalstīm, sociālajiem partneriem, valsts un privātajiem nodarbinātības dienestiem, tirdzniecības un rūpniecības kamerām, izglītības un apmācības pakalpojumu sniedzējiem, kā arī darba ņēmējiem un uzņēmumiem rosinās sniegt atbalstu mūžizglītībai.

Līdz šim tiek īstenotas 10 Eiropas iniciatīvas prasmju attīstībai, savukārt Eiropas Prasmju gadā plānots:

  • veicināt lielākus, rezultatīvākus un iekļaujošākus ieguldījumus apmācībā un prasmju pilnveidē, lai pilnībā izmantotu Eiropas darbaspēka potenciālu un atbalstītu cilvēkus pārejā no viena darba uz citu;
  • nodrošināt prasmju atbilstību darba tirgus pieprasījumam, sadarbojoties arī ar sociālajiem partneriem un uzņēmumiem;
  • saskaņot cilvēku vēlmes un prasmju kopumu ar iespējām darba tirgū, jo īpaši attiecībā uz zaļo un digitālo pārkārtošanos un ekonomikas atveseļošanu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta tam, lai darba tirgū iesaistītu vairāk cilvēku, jo īpaši sievietes un jauniešus, kas nemācās, nestrādā un neapgūst profesiju;
  • piesaistīt tādus cilvēkus no trešajām valstīm, kam piemīt Eiropas Savienībā (ES) pieprasītas prasmes, tai skaitā stiprinot mācību iespējas un mobilitāti un atvieglojot kvalifikāciju atzīšanu.

EK atbalstīs prasmju pilnveides un pārkvalificēšanās iespējas, piemēram, izceļot attiecīgās ES iniciatīvas, tai skaitā ES finansējuma iespējas, lai atbalstītu to ieviešanu, īstenošanu un izpildi.

Visā ES tiks organizēti arī pasākumi un izpratnes veicināšanas kampaņas, kuru mērķis būs atbalstīt partneru savstarpēju mācīšanos prasmju pilnveides un pārkvalificēšanās jomā. Prasmju gadā ir plānots arī palīdzēt pilnveidot prasmju prognozēšanas rīkus un aicināt vairāk pievērsties rīkiem un instrumentiem, kas nodrošinās lielāku redzamību un atvieglos kvalifikāciju atzīšanu, tostarp ārpus ES piešķirtu kvalifikāciju atzīšanu.

Ja organizācijas vai izglītības iestādes rīkotās aktivitātes saskan ar gada mērķiem, tad aicinām pievienot atsauci uz Eiropas Prasmju gadu, izmantojot mirkļbirkas #EuropeanYearOfSkills, #EiropasPrasmjuGads un saīsinātās versijas #EYS un #EPG.